Zaterdag 10 juli werd de eerste Alkmaarse editie van Walk to Fight Cancer gelopen door zo’n 90 deelnemers. Tussen 8 en 11 uur vertrokken de wandelaars voor de 25km of 12,5km vanaf de Paardenmarkt in het centrum om geld op te halen voor het onderzoek naar kanker. Lokaal is dit event opgezet door Lions Alkmaar en Alkmaar Sport i.s.m. de landelijke Fight Cancer organisatie. Naast Alkmaar werd het evenement in nog 9 plaatsen gehouden.

De jongste deelnemer (7) voltooide samen met zijn moeder de 12,5 km. En ook Maddy van 8 jaar liep samen met haar moeder Linda en vriendin Jacqueline mee. Zij schreef voor de start nog op haar shirt: ‘Voor papa’.

Zij liepen voor haar vader (Sergio) die in november te horen kreeg dat hij een agressieve vorm van kanker heeft. Jacqueline heeft zelf haar vader verloren aan kanker en liep mee om Linda en Maddy te supporten. Maddy voelt zich zo machteloos met de situatie van haar vader en wil op deze manier graag iets actiefs doen om haar vader te helpen. Linda heeft de wandeling daarbij ook opdragen aan haar moeder die kanker gelukkig overleefde, een oom die kanker heeft en er twee echtgenotes aan verloor. En nog een aantal familieleden.

We hebben wekenlang getraind, eerst 5 km en elke week een kilometer erbij tot we de 12 km aankonden. Elke training werd een groot avontuur. Van begin tot eind op 10 juli een heel bijzondere belevenis dus! Het hele verhaal vind je op onze pagina.

Bij de finish werden zij geëmotioneerd ingehaald door hun vader/man met een bloemetje. Vele deelnemers liepen mee met een of meer familieleden of kennissen in gedachte. Zo liep een grote groep vriendinnen mee: ‘Omdat onze lieve vriendin Maaike inmiddels al een jaar bezig was met chemos –nadat ze al een aantal jaar ‘kankervrij’ was– hebben we besloten om met een paar vriendinnen voor haar de fightcancer te lopen. Helaas is ze 2 weken geleden overleden en zodoende sloten meer lieve vriendinnen en haar zus aan bij deze wandeling. We hadden uiteindelijk niet verwacht dat er zoveel gedoneerd zou worden. Maaike is nog steeds in gedachten bij ons en mede door haar vechtlust en strijdbaarheid hebben we ons ingezet om tot een mooi bedrag te komen voor onderzoek: €3.000,-

Creatieve acties

Er is in aanloop naar het event creatief over de deelname en sponsoring nagedacht. Onderweg kon men op een afval-bingo kaart van het hoogheemraadschap aanvinken wat men aan zwerfafval tegenkwam. Dit werd door de wandelaars opgepikt en bij de finish ingeleverd. Een ingevulde bingo-kaart leverde weer een extra bijdrage voor het goede doel op. De ‘Donatie-burgers’ actie van twee andere deelneemsters heeft ruim €2.000 opgehaald. 

‘We hebben het enorm getroffen met het weer en de stemming bij de deelnemers zit er goed in’ aldus Mirjam van de Welle van Alkmaar Sport. ‘En vergeet het enthousiasme van de vrijwilligers niet’ vult Martijn Wokke van Lions Alkmaar aan. ‘Deze vrijwilligers zijn hard nodig om de route uit te zetten en de deelnemers te informeren.’ Of het event volgend jaar weer wordt gehouden? ‘We gaan er zeker over nadenken als het weer landelijk wordt georganiseerd. En als je het de wandelaars vraagt krijg je volmondig een positief antwoord.’ aldus de organisatie.

Landelijk stond de teller op ruim €77.000 bij de start. Alkmaar was koploper van alle edities met een prachtige (voorlopige) opbrengst van €12.248,- . De aankomende twee weken kan men de wandelaars nog ondersteunen door een donatie te doen via Fight Cancer